Belgio. 11 membri di Scientology dovranno rispondere in sede penale per vari reati. Sotto accusa anche due strutture dell’organizzazione

27/3/2014

11 leden Scientology doorverwezen naar strafrechter

 

Twee vzw’s en elf leden van de Scientology-beweging zullen zich voor de Brusselse correctionele strafrechter moeten verantwoorden. Dat heeft de Brusselse raadkamer donderdag beslist. Het gaat om de vzw Scientologykerk van België en het European Office for Public Affairs and Human Rights van de internationale Scientologykerk. Het federaal parket wil Scientology laten veroordelen als criminele organisatie en beschuldigt de verdachten onder meer van oplichting, illegale geneeskunde, inbreuken op de privacywetgeving en afpersing.

Het allereerste onderzoek naar de Scientologykerk ging in 1997 van start toen een aantal ex-leden klacht indienden. Tien jaar later vroeg het parket om twaalf personen en twee vennootschappen, de Belgische tak van de Scientology Church en het Europese bureau van de internationale beweging, naar de correctionele rechtbank door te verwijzen.

Valse jobaanbiedingen
Nog voor de raadkamer zich over die vraag kon uitspreken, opende het gerecht een tweede onderzoek, ditmaal nadat de Brusselse dienst voor arbeidsbemiddeling, Orbem, een klacht had ingediend. Ditmaal ging het om vermoedelijke valse jobaanbiedingen van Scientology, meer bepaald om advertenties van de organisatie waarin die zei op zoek te zijn naar personeel. Wie reageerde op de advertentie kreeg echter geen job maar kwam in een soort van vrijwilligersstatuut terecht.

Beide onderzoeken kwamen in handen van het federaal parket dat besloot ze samen te voegen. Dat gebeurde enkele maanden geleden. De raadkamer heeft nu beslist dat de feiten waarvan één van de verdachten beschuldigd wordt, verjaard zijn en dat het dossier van een tweede verdachte moet afgesplitst worden omdat de man Engelstalig is. 11 andere leden en de twee vzw’s zijn wel doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Zij kunnen wel nog in beroep gaan tegen die beslissing.

“Onderzoek is moderne inquisitie”
Het “oneindig lange onderzoek” naar Scientology is “niet minder dan een moderne inquisitie en een belediging aan het adres van de vrijheid van godsdienst en het recht van verdediging”. Dat meldt de Scientologykerk in een reactie. “De beslissing die vandaag genomen werd, stelt belangrijke grondwettelijke principes in vraag”, luidt het bij de beweging, die zegt vastbesloten te zijn “te vechten tegen elke bevooroordeelde strafrechtelijke procedure die haar fundamentele rechten zou schenden”.

“De feiten waren zo onbestaande dat men 17 jaar nodig heeft gehad om een dossier samen te stellen dat overloopt van geruchten en nu resulteert in een intentieproces over wat de Scientologyreligie werkelijk is”, klinkt het bij de beweging. De Scientologykerk en haar parochianen zeggen gelijkaardige beschuldigingen overleefd te hebben en te boven gekomen te zijn in Spanje, Italië, Nederland, Groot -Brittanië en elders. “Telkens hebben de rechtbanken niet alleen de goede trouw van de beschuldigden vastgesteld maar hebben ze tevens het religieuze karakter van de praktijken en overtuigingen van Scientology erkend, evenals hun recht om niet anders behandeld te worden dan andere religies. ”

De Scientology-beweging werd in 1954 opgericht door de Amerikaanse sciencefictionschrijver Ron Hubbard en zou over de hele wereld zo’n 12 miljoen aanhangers tellen, verspreid over 8.000 kerken in 165 landen.

 

 

Fonte: DMORGEN

http://www.demorgen.be/dm/nl/983/Nieuws/article/detail/1830998/2014/03/27/11-leden-Scientology-doorverwezen-naar-strafrechter.dhtml

 

NOTA: Leggi anche in lingua francese “La justice belge s’attaque à l’Eglise de Scientologie qu’elle qualifie d’organisation criminelle“, qui:

http://www.rtl.be/info/belgique/faitsdivers/1079397/la-justice-belge-s-attaque-a-l-eglise-de-scientologie-qu-elle-qualifie-d-organisation-criminelle

 

 

 

Annunci

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google photo

Stai commentando usando il tuo account Google. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

Connessione a %s...